Terra Project Manifesztum

A magyar fantasztikus művészet reneszánszának hajnalán...

***

Ezt a projektet azért hoztuk létre, hogy helyet teremtsünk a magyar amatőr SF írók és grafikusok elsö komoly szárnypróbálgatásának.

Hogy helyet biztosítsunk munkáiknak "peer reviewed" formában, azaz csak olyan írások és grafikák kerüljenek publikálásra, amelyek átementek egy szerkesztési folyamaton.

A minőség remélhetőleg olvasókat vonz majd, a publicitás pedig szerzőket. Bőségesen.

Természetesen szívesen fogadunk bármilyen szerzőt bármilyen szinten. Ha képesek elfogadni tanácsot, és elviselni a kritikát. Nem biztos, hogy elsöre sikerül. A publikálás a Terrán és a kritika elviselése. De az ember tanulni képes lény.

Felajánljuk a segítségünket a kezdeti lépésekhez és azokon túl...

De "vért, verítéket és könnyeket" is ígérünk. A teremtés sohasem könnyü.

Ami azt jelenti, nem fukarkodunk a kritikával. Ha szükséges.

Ami azt jelenti, nem fukarkodunk a tanácsokkal. Ha érdemes.

De nem fukarkodunk a dicsérettel sem. Ha lehetséges.

Az írás tehetség. De az íráskézség javítható. Legalábbis polírozható.

Mit is ajánlunk még?

Ha elegendö jó anyag összegyűlik, és a csillagok állása is kedvez, megpróbálkozunk valódi publikálással évkönyv formájában.

De egyébként is minden lehetséges formában próbálunk segíteni a papír publikálásban.

Szabályaink a grafikai munkákra ugyanolyan szigorúak mint az írásokra vonatkozók. Csak fekete-fehér munkánkat fogadunk el. Kérjük, senki se küldjön 3D modelleket! Engedtessék meg nekünk ez a kis sznobizmus.

Sajnos egyetlen mércénk saját megkérdőjelezhető ízlésünk. Ezért csak saját megkérdőjelezhető tanácsainkat ajánlhatjuk. Hogy mit is várunk? A régi Galaktika standardját: emlékezzünk Szecskó Tamás, Ámon László és a Boros-Szikszai páros korai, fekete-fehér munkáira. Kezdetben sajnos nem lesz kapacitásunk valódi segítségadásra. Talán, ha esetleg csatlakozik a projekthez egy képzőművész is.

Valamikor, kedvező csillagállásnál, talán felajánlhatjuk a legjobbaknak, hogy készítsenek illusztrációkat az évkönyvünkbe.

***

Természetesen Magyarországon vagyunk, a vaskos, randa valóságban, így bármiféle honorárium fizetése meghaladja lehetöségeinket. És természetesen semmiféle díjra nem tartunk igényt az editori munkáért és a publikálásért.

Természetesen, mi, a project alapítói, önmagunkban nem vagyunk elégséges garanciái, hogy a project müködöképes lesz. Szívesen fogadunk bármilyen segítséget a szerkesztöi munkában és bármilyen egyéb nem anyagi támogatást.

***

Hogy kik vagyunk?

Antal József és Odo

(Egyelöre. És a sorrendnek nincs jelentösége.)

***

Miért Terra?

"A legfontosabb a Földön van - döntött Iván Zsilin űrhajós, a Tahmaszib csillagközi fotonűrhajó fedélzeti mérnöke. - A legfontosabb mindig a Földön marad."

"És visszatért a Földre" - folytatják a Sztrugackij fivérek a Század ragadozó tárgyai című kisregényükben.

Az SF magazinoknak és könyvsorozatoknak szép hangzatos nevük van; Galatika, Új Galaxis, Átjáró, Kozmosz Fantasztikus Könyvek, Mysterious és egyéb Univerzumok, de nincsen Terra.

Pedig "A legfontosabb mindig a Földön marad."

Természetesen ez nem zöld vagy környezetvédelmi tematikát jelent. Csak egy név.

***

Jó mulatást!